Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Βιοαιθανόλη δεύτερης γενιάς θα παράγει η Ελλάδα

Βιοαιθανόλη δεύτερης γενιάς προσανατολίζεται να παράγει η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας, παραπέμποντας στο σχεδιασμό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Η βιοαιθανόλη θα παράγεται στα πρώην εργοστάσια ζάχαρης στη Λάρισα και την Ξάνθη, τα οποία πρόκειται να αλλάξουν παραγωγικό προσανατολισμό κι ήδη ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τη συνεργασία της ΕΒΖ με στρατηγικό επενδυτή.
Ο κ. Νίκος Λέγκας τόνισε ότι με τη βιοαιθανόλη δεύτερης γενιάς επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος, ενισχύεται περαιτέρω το εισόδημα του αγρότη και η εθνική οικονομία εξοικονομεί πολύτιμο συνάλλαγμα.
Όπως εξήγησε, η βιοαιθανόλη δεύτερης γενιάς παράγεται από υπολείμματα γεωργικής ή δασικής δραστηριότητας (όπως άχυρα, κούτσουρα, κλαδιά) αλλά ακόμη και απορρίμματα κι έτσι δεν συντελεί στη μείωση των τροφίμων.
Αντίθετα, εξασφαλίζει επιπλέον εισόδημα στον αγρότη μέσω της αξιοποίησης πραγμάτων που τώρα μένουν ανεκμετάλλευτα.
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισε ότι η παραγωγή βιοαιθανόλης δεύτερης γενιάς εναπόκειται στην πρόοδο της τεχνολογίας ώστε να είναι εφικτή και συμφέρουσα η παραγωγή της σε βιομηχανική κλίμακα.
Ανέφερε όμως ότι η τάση στα προηγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και η έρευνα εστιάζεται στη βιοαιθανόλη νέας γενιάς.
Τις θέσεις του κ. Νίκου Λέγκα επιβεβαίωσε σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 18 Απριλίου, η επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Μαριάν Φίσερ Μπόελ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η κα Μπόελ κατέστησε σαφές ότι «το μέλλον είναι η βιοαιθανόλη δεύτερης γενιάς» και ετάχθη υπέρ της εντατικοποίησης της έρευνας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είπε ακόμη ότι η βιοαιθανόλη πρώτης γενιάς είναι το σκαλοπάτι, το μεσοδιάστημα προς τη νέα εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα εργοστάσια βιοαιθανόλης σε Λάρισα και Ξάνθη θα επεξεργάζονται δημητριακά και τεύτλα για την παραγωγή βιοαιθανόλης πρώτης γενιάς συμβάλλοντας στην περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα αυτά, συνεπώς και σε καλύτερες τιμές για τους έλληνες αγρότες.

Πηγή: www.tameteora.gr

www.2410.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: