Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Αρχισε ο πόλεμος του νερού

Αρχισε ο πόλεμος του νερού
Οι πρώτες αψιμαχίες των Θεσσαλών παραγόντων για τη διαχείριση των λιγοστών υδατικών αποθεμάτων της περιοχής άρχισαν νωρίς φέτος.
Ετσι, Λαρισαίοι, Καρδιτσιώτες και Τρικαλινοί συναντήθηκαν χθες στη Λάρισα υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Φώτη Γκούπα και αποφάσισαν μια σειρά μέτρων, τα οποία κάθε χρόνο λαμβάνονται, αλλά η εφαρμογή των περισσοτέρων συχνά επαφίεται στον πατριωτισμό των αρδευτών.
Ο κ. Γκούπας ζήτησε «σοβαρότητα στη διαχείριση ενός αγαθού σε ανεπάρκεια» και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συνεχής ροή στον ποταμό Πηνειό και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταστραφούν τα παράνομα χωμάτινα φράγματα που έχουν στηθεί στην κοίτη του. Ο νομάρχης Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος είπε ότι αυτή τη στιγμή και για όλη την περίοδο οι διαθέσιμες ποσότητες στη λίμνη Πλαστήρα είναι περίπου 35 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, ενώ μόνο για την κάλυψη του δικτύου των αρδευτικών αναγκών της περιοχής απαιτούνται 40 εκατ. κυβικά μέτρα. Παράλληλα, έθεσε ως βασική και απαράβατη προτεραιότητα την ύδρευση της Καρδίτσας, αλλά και τη διατήρηση του οικολογικού ορίου της λίμνης.Αντίθετα, ο αντινομάρχης Λάρισας Κ. Σουφλιάς συμφώνησε με τα μέτρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άφησε αιχμές για τους εκπροσώπους της Καρδίτσας, κάνοντας λόγο για υπερβολές. Σημειώνουμε, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί παραγωγοί περιοχών που πλήττονται από τη λειψυδρία επιλέγουν να μην καλλιεργήσουν, αφού μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι αποζημιώσεις που δίδονται είναι καλύτερες από τα έσοδα που θα είχε κάποιος από μια μειωμένη ή υποβαθμισμένη, λόγω έλλειψης νερού, παραγωγή...Προβλήματα όμως εμφανίζονται και στο πόσιμο νερό. Στα Φάρσαλα, για παράδειγμα, η τοπική Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) με ανακοίνωσή της κάλεσε τους δημότες της πόλης να περιορίσουν, για λίγες μέρες, την κατανάλωση του πόσιμου νερού από το δίκτυο. Ο λόγος: η ΔΕΥΑ Φαρσάλων αναγκάστηκε να θέσει σε λειτουργία μια κλειστή γεώτρηση (λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασαν άλλες, από τις οποίες υδρευόταν η πόλη), η οποία όμως παρουσιάζει αυξημένες ποσότητες νιτρικών. Ως εκ τούτου, το νερό της είναι ακατάλληλο για πόση ή μαγείρεμα και συνιστάται η χρήση του μόνο για λόγους καθαριότητας.

ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/04/2008

www.2410.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: