Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Η αλήθεια για τις αυξήσεις των διοδίων

Πληρώνουμε προκαταβολικά «υπηρεσίες» που θα απολαύσουμε χρόνια αργότερα…
«Το κόστος των διοδίων αυξάνεται για να βελτιωθούν οι υποδομές των εθνικών οδών από τις εταιρείες που ανέλαβαν τα έργα», υποστηρίζει η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την αιφνιδιαστική αύξηση που έγινε τις ημέρες που την ειδησεογραφία μονοπωλούσαν τα Σκόπια.
Του Λάζαρου Μάμαλη Επομένως, θα πληρώσουμε προκαταβολικά υπηρεσίες για έργα που θα κατασκευαστούν τέσσερα και έξι χρόνια μετά, όπως η σήραγγα Τεμπών!
Η περιβόητη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή των επόμενων μεγάλων έργων, είναι μάλλον παραπλανητική, όταν ένα σημαντικό μέρος της συμμετοχής καλύπτεται από την αύξηση των διοδίων.
Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο στο πολιτικό ή στο οικονομικό της σκέλος.
Με την αύξηση των διοδίων προέκυψαν νέα ζητήματα τα οποία καταρρίπτουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως «η αύξηση είναι βέβαια, δυσάρεστη στην τσέπη του καθενός μας, αλλά θετική για την εξομάλυνση του οδικού δικτύου ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το κακό επίπεδο του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα το μεγάλο αριθμό νεκρών που έχουμε σε τροχαία ατυχήματα ετησίως».
Την επομένη κιόλας της αύξησης, αυτές οι θεωρίες διεψεύσθησαν…
Στη γειτονιά μας, ο υπερδιπλασιασμός του κόστους των διοδίων για τη διαδρομή Λάρισα – Βόλος, μέσω της νέας εθνικής οδού, μετέθεσε την κίνηση στην παλαιά εθνική οδό, την οποία ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας χαρακτήρισε ως «λαιμητόμο».
Οι οδηγοί βαρέων οχημάτων για να αποφύγουν τα διόδια κινούνται στην παλαιά εθνική οδό η οποία σχεδιάστηκε προ δεκαετιών και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη standards ασφαλείας.
Επομένως, που είναι η ασφάλεια και που τα λιγότερα ατυχήματα που υποτίθεται ότι θα μας έφερνε η αύξηση των διοδίων;
Η επιχειρηματολογία της αύξησης καταρρίπτεται.
Η αλήθεια που βρίσκεται άλλου, εύκολα εντοπίζεται…
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που υπέγραψε με την παραχωρησιούχο κοινοπραξία παραχώρησε τα δικαιώματα είσπραξης των διοδίων και της αύξησής τους από την ημέρα της εγκατάστασης του αναδόχου και όχι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα έργα, γεγονός αξιοπρόσεκτο για τα κατασκευαστικά δεδομένα.
Οι χρήστες τής υπό κατασκευή οδού καλούνται στην ουσία να καταβάλλουν χρήματα για ένα έργο που πρόκειται να γίνει, ενισχύοντας τα ταμεία της κοινοπραξίας!
Οι νέες αυξημένες τιμές διοδίων που επιβάλλονται οδηγούν σταδιακά σε επιχειρηματικό, τουριστικό, οικονομικό μαρασμό της ελληνική Περιφέρειας, καθώς αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, τόσο μεταξύ των πόλεων που βρίσκονται στον κεντρικό οδικό άξονα όσο και των υπολοίπων περιοχών που απευθύνονται στις αγορές των μεγάλων πόλεων.
Παράλληλα, θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος των μεταφορών, το οποίο θα μετακυλιστεί στα προϊόντα και τελικά στις πλάτες των καταναλωτών.
Οι συνέπειες αυτές φαίνεται πως δεν υπολογίστηκαν από την κυβέρνηση, που δεν έλαβαν στα σοβαρά, υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά.

Πηγή: www.e-erevna.gr

www.2410.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: