Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Θεμέλια για καθολικό ναό-διαμάντι


Μια ζωντανή ομάδα 700 πιστών είναι οι καθολικοί της Λάρισας, που σύντομα θα έχουν τη δική τους εκκλησία. Ιταλοί, Πολωνοί, Φιλιππινέζοι, Αλβανοί από τη βόρεια Αλβανία, αλλά και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και ελάχιστοι Ελληνες είναι οι καθολικοί που από τον Δεκέμβριο θα έχουν τη δική τους ενορία αφιερωμένη στην Ιερά Καρδιά του Ιησού, με μια ολοκαίνουργια εκκλησία, δίπλα στο μικρό οίκημα που τους φιλοξενεί τώρα.

«Είναι σημαντικό ότι δημιουργείται αυτή η ενορία, γιατί ο αριθμός των πιστών αυξάνεται και ο χώρος που είχαν στη διάθεσή τους είναι μικρός. Με τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013 θα έρθουν περισσότεροι πιστοί που θα θέλουν έναν χώρο προσκυνήματος», είπε στο «Εθνος» ο πατέρας Πάολο Πεζάρο, που κατάγεται από το Τορίνο, λειτουργεί στον Βόλο και προσφέρει τις ιερατικές του υπηρεσίες και στη Λάρισα.

Ο ναός της Ιεράς Καρδιάς του Ιησού χτίζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο της καθολικής Εκκλησίας στην οδό Σεφέρη, δίπλα από το κτίριο που σήμερα φιλοξενεί τους πιστούς κάθε Σάββατο για την εβδομαδιαία λειτουργία.
Χωρητικότητας 100 ατόμων, με βοηθητικούς χώρους και πρόσοψη ύψους 8,5 μέτρων, η εκκλησία θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο, ενώ γίνονται ενέργειες, ώστε να αποκτήσει και μόνιμο ιερέα.
«Στη Λάρισα υπάρχει μια μεικτή κοινότητα που αριθμεί περίπου 700 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν νέες οικογένειες με πολλά παιδιά.

Λειτουργία
Πρόκειται για μια ενορία πολυεθνική. Η πλειονότητα των πιστών, αλλά και των εφημέριων δεν είναι Ελληνες», μας είπε ο π. Πεζάρο και συμπλήρωσε: «Η λειτουργία τελείται κάθε Σάββατο στην ελληνική γλώσσα σε έναν αριθμό 40-50 ατόμων, αφού ο χώρος είναι πολύ μικρός.
Τις γιορτές όμως έρχονται περισσότεροι πιστοί, ενώ για το μέλλον προβλέπεται, με τη στήριξη και τη συμπαράσταση του αρχιεπισκόπου Κέρκυρας η κατασκευή χώρων κατήχησης και συγκεντρώσεων. Εχοντας πάντα ως παράδειγμα τα λόγια του Κυρίου μετά την Ανάληψη «μη φοβάσαι μικρό ποίμνιο, πορευόμαστε με ελπίδα και ενότητα».
Η καθολική ενορία του Βόλου, στην οποία υπάγεται προς το παρόν και αυτή της Λάρισας, ιδρύθηκε το 1869 από τον ιερέα Λαζαριστή, Αουγκούστο Μπονέτι, που καταγόταν από το Πιεμόντε και από το 1926 είναι μέλος του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης. Μέλη της υπήρξαν ο μηχανικός Ευαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του Τζόρτζιο που βαφτίστηκε σε αυτή την ενορία, όπως και ο αδελφός του Γκουστάβο, ενώ εφημέριος εκείνο τον καιρό ήταν ο Ιωάννης Δαλέζιος, μάρτυρας της ελευθερίας, ο οποίος θυσιάστηκε για την αγαπημένη του πατρίδα, την Ελλάδα.
Σήμερα, ο αριθμός των καθολικών στον Βόλο και στην περιφέρειά του είναι περίπου 2.000 άτομα, στην συντριπτική τους πλειονότητα ξένοι -δυναμικό τμήμα είναι οι Αλβανοί- και παρακολουθούν ανελλιπώς τις λειτουργίες και τα μυστήρια.
Με την ανέγερση της εκκλησίας στη Λάρισα ασχολήθηκε προσωπικά και ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, Ιωάννης Σπιτέρης, ο οποίος είναι και αποστολικός τοποτηρητής του Βικαταρίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: www.ethnos.gr

www.2410.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: