Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Οι «Πέρσες» γυρίζουν την Ελλάδα


Η Εύα Κοταμανίδου συναντά το αρχαίο δράμα μέσα από τους «Πέρσες» του Αισχύλου που παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.
Η παραγωγή θα κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου στη Λάρισα και στη συνέχεια θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Οι «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα: πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.
Με πρόσχημα τους Πέρσες, ο Αισχύλος δίνει ένα μάθημα όχι μόνο στους Αθηναίους, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για το τι σημαίνει άνθρωπος υποταγμένος στην αλαζονεία της εξουσίας, και τι σημαίνει άνθρωπος με προσωπικότητα.
Τη μετάφραση υπογράφει ο Κώστας Λάνταβος, τα σκηνικά - κοστούμια η Ελένη Μανωλοπούλου, τις χορογραφίες η Αποστολία Παπαδαμάκη και τη μουσική ο Νίκος Κυπουργός. Παίζουν: Σοφοκλής Πέππας, Εύα Κοταμανίδου, Φανή Γέμτου, Νίκος Γιαλελής, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Μάνος Ζαχαράκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βάια Ουγιάρου, Τατιάνα Παπαμόσχου, Γιάννης Τσορτέκης.

Πηγή: Έθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια: