Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Αθήνα - Λάρισα με ένα μόλις λίτρο βενζίνης



Αυτοκίνητα, που καταρρίπτουν τα ρεκόρ οικονομίας διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης, κατασκεύασαν οι μαθητές τριών σχολείων της Χίου, που έλαβαν μέρος στον «Μαραθώνιο Οικονομίας» της Shell στη Γαλλία.

Σε μια εποχή, που η τιμή του πετρελαίου ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, τα αυτοκίνητα που έφτιαξαν οι μαθητές των σχολείων σχεδιάστηκαν για να καλύπτουν εκατοντάδες χιλιόμετρα με μόνο ένα λίτρο βενζίνης στο ρεζερβουάρ. Με τον τρόπο αυτό έδειξαν τον δρόμο για ένα μέλλον, το οποίο θα είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον και λιγότερο εξαρτημένο από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του.
Το 2ο γυμνάσιο, το 4ο γυμνάσιο και το 2ο λύκειο του νησιού έλαβαν μέρος στον μαραθώνιο μαζί με άλλα πέντε ελληνικά σχολεία. Τα πρωτότυπα οχήματα που κατασκεύασαν οι μαθητές με ατελείωτη δουλειά, αλλά και πολύ μεράκι, είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση με ελάχιστα καύσιμα.
Ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Χίο, Γιάννης Καμενάκης, ήταν υπεύθυνος για το αυτοκίνητο του 2ου Γυμνασίου, το οποίο έλαβε μέρος στον μαραθώνιο για τέταρτη φορά. «Το 2ο γυμνάσιο είχε ήδη εμπειρία από αυτό τον διαγωνισμό, ενώ τα άλλα δύο σχολεία του νησιού συμμετείχαν για πρώτη φορά.
Στο όχημά μας κάνουμε βελτιώσεις κάθε χρόνο για να επιτύχουμε, όσο το δυνατό, μεγαλύτερες επιδόσεις.
Οι επιδόσειςΤην πρώτη χρονιά κάναμε 160 χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης, το 2006 κάναμε 239 χιλιόμετρα και πέρυσι 388 χιλιόμετρα. Φέτος, άλλαξαν οι προδιαγραφές, καθώς υποχρεωθήκαμε να βάλουμε φρένα και στους μπροστινούς τροχούς.
Η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με τον αέρα και τη βροχή, δεν μας επέτρεψε να κάνουμε περισσότερα από 312 χιλιόμετρα» εξηγεί. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, αν μπορούσε το αυτοκίνητο να κυκλοφορήσει, θα έκανε τη διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τη Λάρισα με μόλις ένα λίτρο βενζίνης!
Οι επιδόσεις των περασμένων χρόνων είχαν φέρει το αυτοκίνητο του 2ου γυμνασίου στην 80η θέση σε σύνολο 254 συμμετοχών. Φέτος, παρά τα λιγότερα χιλιόμετρα που κάλυψε το όχημα, το σχολείο ανέβηκε στην 74η θέση.
«Το όχημα με το οποίο διαγωνίστηκε το σχολείο έχει βάρος 32 κιλά, ύψος 59 εκατοστά, πλάτος 69 εκατοστά, μήκος 2,7 μέτρα και ταχύτητα περίπου 30 χιλιόμετρα την ώρα. Ο κινητήρας που χρησιμοποιήθηκε είναι τετράχρονος 25 κυβικών εκατοστών και προέρχεται από χλοοκοπτικό».
Οι περισσότερες εργασίες για την κατασκευή του οχήματος έγιναν από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου, ενώ ένα μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού κατασκευάστηκε στο ΤΕΕ του νησιού. «Τα οχήματα είναι όσο το δυνατόν πιο μικρά και αεροδυναμικά. Ο οδηγός είναι σχεδόν ξαπλωμένος και τα μάτια του βρίσκονται σε απόσταση περίπου 40 εκατοστών από το έδαφος.
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αυξήσουμε την αεροδυναμική και να μειώσουμε τις τριβές. Ο λόγος που η ταχύτητα είναι στα 30 χιλιόμετρα είναι ότι, αφενός βάσει κανονισμών δεν μπορεί να είναι μικρότερη και, αφετέρου θα είχαμε μεγαλύτερες τριβές και κατανάλωση αν ήταν μεγαλύτερη» εξηγεί ο κ. Καμενάκης.
Τα πρότυπα αυτοκίνητα που κατασκεύασαν οι μαθητές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κυκλοφορήσουν στο δρόμο. Αυτό που μπορούν να κάνουν, ωστόσο, είναι να δώσουν ιδέες στους σχεδιαστές, που θα κληθούν στο μέλλον να δημιουργήσουν φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΑγκάθι το οικονομικό
Μολονότι οι μαθητές των σχολείων απόλαυσαν κάθε λεπτό της διαδικασίας κατασκευής των οχημάτων, τα προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσης, δεν λείπουν. Ο κ. Καμενάκης λέει πως η χρηματοδότηση είναι ένα ακανθώδες ζήτημα.
«Εμείς έχουμε οικονομική στήριξη από τοπικούς χορηγούς, αλλά το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κοιτάξει το θέμα της χρηματοδότησης. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος φέτος πήγαμε στο διαγωνισμό μόνο εγώ και ένας μαθητής επειδή δεν υπήρχαν χρήματα. Επιπλέον, ήμασταν η μοναδική ομάδα που δεν είχε στολή» τονίζει.
Στέλιος Βογιατζάκης



1 σχόλιο:

Unknown είπε...

SAN IDEA APO TA PAIDIA AKOUSTIKE KALO ALLA DISTIXWS POLI DISKOLA WS KAI ADINATA THA KATASKEYASTEI TETOIO OXIMA POU NA MPOREI NA KAPSEI MONO 1 LITRO SE MIA APOSTASI ATHINA LARISA POU KSEPERNA TA 400 XLM. KATHWS I EPIVARINSH TWN OXIMATWN ME TO VAROS, TIS KAIRIKES SINTHIKES, KAI TIS DISKOLES ANAVASEIS! KATHISTOUN DISKOLI THN EPITEYKSI ENOS TETOIOU KATORTHWMATOS!