Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Κάτι τρέχει με το κλίμα…



της Ελσας Ποιμενίδου
Λιγότερες ψυχρές μέρες και περισσότεροι καύσωνες προβλέπονται για το μέλλον, όπως προκύπτει από σειρά μελετών επιστημόνων που συμμετέχουν στο 9ο Συνέδριο Μετεωρολογίας - Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, το οποίο άρχισε χτες στο ΑΠΘ. Ο αριθμός ημερών με μέγιστη τιμή θερμοκρασία πάνω από 36,5 βαθμούς Κελσίου έχει αυξηθεί σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης έχει αυξηθεί και ο αριθμός επεισοδίων καύσωνα. Στη Λάρισα το θερμόμετρο ξεπέρασε σήμερα τους 40 βαθμούς. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τον θερμότερο Μάιο των τελευταίων ετών. Οι αλλαγές στη μέση θερμοκρασία της χώρας μας αποδίδονται στην επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου. «Οι επιπλέον 2 με 3 βαθμοί Κελσίου που αναμένονται κατά μέσον όρο μέχρι το 2100 είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για τη χώρας μας», δηλώνει ο περιφερειακός διευθυντής Μετεωρολογικού Σταθμού Μακεδονίας, Αναστάσιος Ανθης. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, όπως παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, μιλούν για αύξηση της θερμοκρασίας έως 4,5 βαθμούς Κέλσιου στην Ελλάδα ως τα τέλη του τρέχοντος αιώνα και φαίνονται δραματικές. Στο συνέδριο διατυπώθηκε επίσης η άποψη ότι θα μειωθούν και οι βροχοπτώσεις κατά 15 με 20%.
Περισσότεροι καύσωνες λιγότερες δροσερές ημέρεςΑυξάνονται ετησίως στην Ελλάδα οι μέρες με θερμοκρασία πάνω από 39,5 βαθμούς Κελσίου. Oι καύσωνες, όπως αναφέρουν σε εισηγήσεις τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο, εμφανίζονται συχνότερα, ενώ όλο και λιγότερες ψυχρές μέρες καταγράφονται κάθε χρόνο. Ο αριθμός των ημερών με μέγιστη τιμή θερμοκρασίας πάνω από 39,5 βαθμούς αναμένεται να αυξηθεί μελλοντικά, κυρίως για το Ιόνιο και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Τα τελευταία 13 χρόνια συγκαταλέγονται στα πιο θερμά του πλανήτη, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Οι τιμές θερμοκρασίας άνω των 46 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2007 σε περιοχές της χώρας μας είναι οριακές και αν ξεπεραστούν, επισημαίνουν οι επιστήμονες, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και το περιβάλλον. «Η συχνότητα εμφάνισης θερμοκρασιών 37 βαθμούς Κελσίου τον μήνα Μάιο είναι ίση με τη συχνότητα εμφάνισης 44 βαθμών Κελσίου τον Ιούλιο. Από άποψη σπανιότητας, οι περιπτώσεις είναι ίδιες», δηλώνει ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ, κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος. Η επικινδυνότητα των επεισοδίων καύσωνα, σύμφωνα με τον ίδιο, κρίνεται από τρεις παράγοντες: τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια του φαινομένου.
Με βάση στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, στην Κεντρική Μακεδονία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ημερών με μέγιστη τιμή θερμοκρασίας μεγαλύτερη ή ίση των 36,5 βαθμών Κελσίου. Ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης παρατηρήθηκε στις κατεξοχήν πεδινές αγροτικές περιοχές του Αργους, του Αγρινίου και των Σερρών, που είναι αντιπροσωπευτικές ευρύτερων περιοχών της Δυτικής, Ανατολικής και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα. Επίσης, σε ό,τι αφορά στις μέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη ή ίση των 39,5 βαθμών Κελσίου, ο αριθμός τους παρουσιάζει αύξηση σε Αγρίνιο, Αττική, Αργος, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη και Κρήτη. Οι αλλαγές στη μέση θερμοκρασία της χώρας έχουν να κάνουν, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, με τις αλλαγές της κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, οι οποίες αποδίδονται στην επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Καυτό το φετινό καλοκαίριΟι προγνώσεις για το φετινό καλοκαίρι περιλαμβάνουν αυξημένες θερμοκρασίες και σημαντικό κίνδυνο διαδοχικών επεισοδίων καύσωνα με θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Σε ορισμένες περιοχές της χώρας επικράτησαν πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ετσι, σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους δημιουργήθηκε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν χθες ήταν: στη Λάρισα 38, στην Αθήνα 37, στο Ναύπλιο 37, στη Ναύπακτο 36, στο Αργος 36 και στην Κόρινθο 36. Από σήμερα το απόγευμα αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, καθώς θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: