Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Ερχεται Τούρκος διοικητής στη Λάρισα



Με βασική αξίωση την ανάληψη διοικήσεως του ΝΑΤΟϊκού υποστρατηγείου της Λάρισας (CAOC 7) η Τουρκία έχει «μπλοκάρει» τη νέα δομή διοικήσεως της Συμμαχίας, που προβλέπει την κατάργηση 6 υποστρατηγείων, μεταξύ των οποίων και του Εσκί Σεχίρ. Πρόκειται επί της ουσίας για εκβιασμό της Αγκυρας με σκοπό τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, με καπέλο ΝΑΤΟ.
Ηδη η τακτική της Τουρκίας σε συνδυασμό με την Ισπανία, που και αυτή αντιδρά για τους δικούς της λόγους στη νέα δομή του νότιου τομέα του ΝΑΤΟ (καταργείται το υποστρατηγείο που είχε), πέτυχε την εναλλαγή της διοικήσεως στα 4 CAOCs που αντικαθιστούν τα 10 υπάρχοντα (ένα από τα 4 είναι και αυτό της Λάρισας με αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή). Ο επόμενος στόχος της Αγκυρας είναι η τοποθέτηση Τούρκου αξιωματικού στη θέση του διοικητή του CAOC 7 για την περίοδο 2011-2014, αφού παρέλθει το μεταβατικό στάδιο των τριών ετών (2009-2011), στο οποίο έχει αποφασιστεί επικεφαλής να αναλάβει το έθνος που φιλοξενεί το CAOC.
Πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι μπορεί ο στόχος της Τουρκίας να μην επιτευχθεί για τη χρονική περίοδο 2011-2014, ωστόσο θεωρούν δεδομένη την ανάληψη της διοικήσεως του ΝΑΤΟϊκού υποστρατηγείου της Λάρισας σε μια επόμενη φάση. Αυτό προκύπτει και από την έγγραφη αναφορά του προέδρου της επιτροπής προώθησης της νέας δομής διοικήσεως προς το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στην οποία, ενώ καταλογίζει στην Τουρκία την ευθύνη μη επίτευξης ομοφωνίας έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, προτείνει να εξεταστεί το θέμα της εναλλαγής διοικήσεως (flag to post) με όλες τις θέσεις των χωρών-μελών και να συμπεριληφθεί στη δεύτερη φάση της αναθεώρησης της νέας δομής.
Περιθώρια αντίδρασης από ελληνικής πλευράς στο ενδεχόμενο ανάληψης της διοικήσεως του υποστρατηγείου της Λάρισας από Τούρκο αξιωματικό δεν υπάρχουν. Κι αυτό γιατί το 2003, που συζητούνταν και λαμβάνονταν οι αποφάσεις της νέας δομής του ΝΑΤΟ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας δεν φρόντισε να κατοχυρώσει την ελληνική διοίκηση, σε αντίθεση με τους Τούρκους, που πέτυχαν τη μεταφορά του Αεροπορικού Στρατηγείου στη Σμύρνη. Σήμερα, ως αντίβαρο, όπως αναφέρει επιτελής με γνώση στα ΝΑΤΟϊκά θέματα, μπορεί να λειτουργήσει η εξασφάλιση της θέσης του επιτελάρχη από Ελληνα στρατιωτικό ή η στήριξη μιας τρίτης υποψηφιότητας, όπως της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Αιτιάσεις, πέραν της διοίκησης του CAOC της Λάρισας, οι Τούρκοι έθεσαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και για άλλα ζητήματα. Μεταξύ αυτών, στην τελευταία συνάντηση της ΝΑΤΟϊκής επιτροπής (Μάρτιος 2008) επιχείρησαν να περάσουν την πολιτική γραμμή τους για το Αιγαίο, θέτοντας εμμέσως θέμα ακύρωσης των σχεδίων πτήσεως. «Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα πρέπει να αναχαιτίζονται σε διεθνή χώρο», ανέφεραν. Η προσπάθειά τους αντικρούστηκε από τους Ελληνες αντιπροσώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: