Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Αναγνώριση της επιρροής Βαρθολομαίου από το ΤΙΜΕ



Του Νικου Παπαχρηστου
Ως ένας από τους 100 ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο χαρακτηρίζεται από το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει μετατρέψει τη σχετική πολιτική αδυναμία του Πατριαρχείου σε δύναμη, κατανοώντας το γεγονός ότι του επιτρέπει να διατυπώσει ένα ξεκάθαρο ηθικό και πολιτικό όραμα το οποίο δεν δεσμεύεται από τη διαπραγμάτευση και την ισορροπία δυνάμεων. Και αυτό το όραμα κυριαρχείται από το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον», επισημαίνει στο σχετικό άρθρο της τελευταίας έκδοσης του περιοδικού ο αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ρόουαν Γουίλιαμς. «Πιθανότατα, περισσότερο από κάθε άλλο θρησκευτικό ηγέτη οποιασδήποτε πίστης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κράτησε ανοικτή αυτή την πνευματική διάσταση της προσπάθειας για την προστασία του περβάλλοντος», προσθέτει.
Στο μεταξύ την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, θα επισκεφθεί επισήμως από τις 9 έως τις 11 Μαΐου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Η επίσκεψη, η πρώτη από την εκλογή του, είχε αρχικώς προγραμματισθεί για τα τέλη Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε ύστερα από τον τραυματισμό του κ. Ιερώνυμου στο πόδι. Κωνσταντινούπολη και Αθήνα επιθυμούν να υπογραμμίσουν σε όλους τους τόνους τη νέα περίοδο που ξεκινάει στις μεταξύ τους σχέσεις. Ιδιαιτέρως δε, αναμένεται να δοθεί έμφαση στους άρρηκτους δεσμούς των δύο Εκκλησιών και στη βούλησή τους για στενότερη συνεργασία. Την Κυριακή των Μυροφόρων, 11 Μαΐου, ο κ. Βαρθολομαίος και ο κ. Ιερώνυμος θα συλλειτουργήσουν στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή όπου αναμένεται να συρρεύσει πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και την Πόλη.
Την προηγούμενη θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των κ.κ Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου και των αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών. Στις 13 Μαΐου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί επισήμως την Λάρισα αλλά και την Αθήνα με την ευκαιρία της βράβευσής του από το αμερικανικό Ινστιτούτο «Γουίντροου Γουίλσον».





Δεν υπάρχουν σχόλια: