Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΕΒΖ: Ανασφάλεια για τους 41 εργαζομένους

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ η ανασφάλεια των 41 εργαζομένων στο εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης καθώς η τροπολογία για τη βιοαιθανόλη στο νομοσχέδιο με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας», που υπερψηφίστηκε κατ' άρθρο πρόσφατα στη Βουλή και με την οποία δρομολογείται η μετατροπή των εργοστασίων ζάχαρης της ΕΒΖ, στη Λάρισα και την Ξάνθη, σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, «δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους» όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για πρόγραμμα «απόλυσης» και όχι εθελουσίας εξόδου των 19 εργαζομένων που βρίσκονται στην 5ετία συνταξιοδότησης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο Ξάνθης κ. Χατζηκατσούπης μεταφέρει την αγωνία των συναδέλφων του και σημειώνει πως «το μόνο από τα αιτήματα του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ξάνθης και της Λάρισας που ενσωματώνεται στην τροπολογία είναι η προτεραιότητα στις μετατάξεις».
Οι εργαζόμενοι ζητούσαν πρόγραμμα εθελουσίας αλλά και αύξηση του αριθμού των μεταταγέντων στην Περιφέρεια και στον δημόσιο τομέα, ενώ σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εθελουσίας θα εφαρμοστεί συνολικά σε 150 εργαζόμενους στην ΕΒΖ και οι μετατάξεις στο Δημόσιο θα ανέρχονται σε 80.
Ο κ. Χατζηκατσούπης επισημαίνει ότι οι παροχές προς τους εργαζόμενους, για να αποχωρήσουν, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και συνεπώς «πρόκειται ουσιαστικά για απόλυση και όχι εθελουσία».
Το εργοστάσιο Ξάνθης έχει κατά το μισό αποψιλωθεί και πολλά μηχανήματα έχουν πωληθεί στη Σερβία ή έχουν μεταφερθεί στο εργοστάσιο των Σερρών.
Σήμερα εργάζονται στο εργοστάσιο 41 άτομα από τα οποία 19 είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και κάποιοι θα επιλέξουν μετατάξεις, ενώ αν το εργοστάσιο λειτουργήσει με τη νέα μορφή του, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 80 εργαζόμενοι όμως αυτό θα το αποφασίσει η εταιρεία που θα το αναλάβει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΧΛΙΑΣ

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 5 Μαϊου 2008

www.2410.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: