Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Από τη Λισαβόνα στην... Ελασσόνα

Κυριακή, 04.05.08
Γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια σε ένα μικρό αγροτικό χωριό, το Ούλμε, στην κεντρική Πορτογαλία. Μεγάλωσε βλέποντας ταυρομαχίες. Σε ηλικία 17 ετών και πριν καλά καλά τελειώσει το λύκειο, άφησε το μηχανικό πατέρα της και τη μοδίστρα μάνα της για να πάει στην Καλιφόρνια προκειμένου να κάνει babysitting.Η ζωή τής συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο και σήμερα διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο Gaea στη Λάρισα, το πρώτο που ανήκει σε αγροτικό συνεταιρισμό.
Η Βάντα Κορντέιρο είναι μια αξιοθαύμαστη γυναίκα. Είναι η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της εταιρίας Value Consultants, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.Από τις ΗΠΑ, όπου φρόντιζε μικρά παιδιά και τελείωσε το λύκειο, βρέθηκε το 1993 στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία. Εκεί, σπούδασε Πολιτική Οικονομία και ξεκίνησε την καριέρα της ως διευθύντρια των κοινοπραξιών εταιριών ΜΜΕ, στην εταιρία Bloomberg L.P., έχοντας στη δικαιοδοσία της περισσότερες από 20 χώρες, κερδίζοντας έτσι σημαντική εμπειρία και γνώση σε όλα τα θέματα σχετικά με διαπραγματεύσεις συμβάσεων, υλοποίηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων, μέσα από ένα ευρύ φάσμα διεθνών νομικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών. Από το 1997 έως και το 1999 διετέλεσε πρόεδρος της Investimenti Edizioni, S.r.l., εκδότριας εταιρίας της Bloomberg Investimenti (με έδρα το Μιλάνο).Αφήνοντας την Bloomberg, ήρθε στην Ελλάδα για να διατελέσει διευθύντρια έργου στην Premium S.A., την εταιρία που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των ενημερωτικών sites, κυρίως στον τομέα της οικονομικής ειδησεογραφίας. Διετέλεσε γενική διευθύντρια του πρώτου περιφερειακού εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα, του «Mediterranean Cosmos», στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο 2005-2007.Πριν από αυτό κατείχε ανάλογες στελεχιακές θέσεις σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης. «Πάντα ήθελα να έρθω να ζήσω στην Ελλάδα. Μεγάλωσα διαβάζοντας το βιβλίο ενός γνωστού ιστορικού της χώρας μου, που έζησε το 16ο αιώνα, και μαγεύτηκα από την Ελλάδα. Οταν πάτησα πρώτη φορά το πόδι μου δεν απογοητεύτηκα. Ηταν καλύτερα από ό,τι περίμενα», δήλωσε στον ΕΤ.Κ. Εξομολογείται πως η Πορτογαλία δεν της λείπει. Αλλωστε, έχει πλέον δίπλα της και τη μικρότερη αδελφή της.Η Βάντα (Ορχιδέα) Κορντέιρο δέχθηκε με χαρά να συναντήσει πριν από ένα χρόνο τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Λάρισας, Τυρνάβου και Αγιάς, γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Θανάση Κοκκινούλη. Τον άκουσε με ενδιαφέρον να της περιγράφει το εμπορικό κέντρο που στήνει στο κέντρο της θεσσαλικής πρωτεύουσας. «Με γοήτευσε η ιδέα. Είναι πραγματικά ένα πρωτοποριακό κέντρο», πρόσθεσε η 35χρονη, η οποία ξεκαθάρισε ότι στους αγρότες βρήκε τους ιδανικούς συνεργάτες.«Εχουν ανοικτά μυαλά. Θέλουν να πειραματιστούν. Συνάντησα ανθρώπους οι οποίοι είναι περισσότερο έτοιμοι να δεχθούν νέες προτάσεις και πιο επαγγελματίες από εκείνους που θεωρούνται “ειδικοί” στον κλάδο», τόνισε.
«Το μέλλον ανήκει στην οργανωμένη αγορά»
Η Βάντα Κορντέιρο μιλά για το νέο της «παιδί», το οποίο θα κάνει τα πρώτα του βήματα το φθινόπωρο, με μεγάλη αγάπη. «Το Gaea Lifestyle Center συνδυάζει τεχνογνωσία, πολιτισμό και νέες τεχνολογίες με interactive υπηρεσίες. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που λειτουργεί κάθε στιγμή διοργανώνοντας παράλληλα πολιτιστικές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Συναυλίες, εκθέσεις καλλιτεχνών, σεμινάρια για την υγεία και το περιβάλλον προσδίδουν στο συγκεκριμένο Κέντρο την έννοια του lifestyle. Πρσφέρει ένα συνδυασμό από φημισμένα καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας, κατανεμημένους σε ένα επίπεδο “Περιπάτου” στο ισόγειο, Promenade, μια γκαλερί στο πρώτο πάτωμα, Gallery, και ένα Roof Garden στο τελευταίο πάτωμα. Κάθε επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο Gaea έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των επισκεπτών του ξανά και ξανά», είπε.Θεωρεί ότι το μέλλον ανήκει στην «οργανωμένη αγορά». Αυτή μπορεί να είναι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, αλλά και το ιστορικό κέντρο μιας πόλης. «Οι καταναλωτές θέλουν πλέον οργάνωση. Αυτό επιζητούν. Αν το βρουν στο κέντρο της πόλης τους, θα μείνουν εκεί. Αν τους το προσφέρει ένα εμπορικό κέντρο, θα μεταβούν εκεί», πρόσθεσε. Εκτιμά ότι αν η Θεσσαλονίκη εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού αλλά και για καταναλωτές από τις βαλκανικές χώρες. «Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να “σηκώσει” περισσότερα από ένα ακόμη εμπορικό κέντρο. Εκτιμώ ότι στα επόμενα χρόνια θα καταγραφεί ανάπτυξη στα δυτικά της πόλης, όπου μάλιστα υλοποιούνται πολλά οικιστικά projects. Σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και το City Gate, αρκεί να επανασχεδιαστεί το όλο project», είπε.

του ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Πηγή: e-tipos.com

www.2410.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: